mei 31st, 2010

Bob Mould van de gitaarbands Hüsker Dü en Sugar heeft met zijn laatste band Blowoff succes in de Amerikaanse gayscene. Blowoff is de naam waaronder Mould alweer enkele jaren samenwerkt met dance DJ Richard Morel. Morel maakte remixes voor onder meer New Order, The Killers en Depeche Mode. Met Blowoff , dat deze zomer door de States toert, willen de twee muzikanten ook uitdragen hoe trots ze op hun homoseksualiteit zijn.

Hüsker Dü was een band die in jaren tachtig onder liefhebbers van alternatieve gitaarmuziek zeer geliefd was. Melodieus en toch snoeihard. Deze band heeft zonder meer een grote invloed gehad op groepen als The Pixies, Nirvana en Green Day. De Hüsker Dü plaat Candy Apple Grey uiy 1986 is een old time classic die in een post punk verzameling eigenlijk niet mag ontbreken.

Mensen die Mould na de jaren tachtig uit het oog zijn verloren, zullen wellicht de wenkbrauwen fronsen over zijn inzet voor de homobeweging. Mould zijn homoseksualiteit was in de Hüsker Dü jaren niet algemeen bekend en hij kwam pas uit de kast in de jaren negentig toen de zanger/gitarist succesjes boekte met de band Sugar.

Mould is een veelzijdig baasje want net als Morel  maakt ook hij regelmatig remixes. Zo nam hij voor de band Interpol het nummer Length of Love onder handen. Verder werkt hij aan een boek dat deze herfst moet verschijnen.

Posted in nieuws | No Comments »
mei 30th, 2010

Einstürzende Neubauten zit dertig jaar in het vak en de Duitse experimentele band viert dat onder meer met twee concerten in Amsterdam. 14 en 15 oktober staat de groep van onder meer Blixa Bargeld en N.U Unruh  met ‘ three decades of Einstürzende Neubauten, two days of celebration in De Melkweg. De tournee gaat in Amerika en Europa volgens de Berlijnse band alleen langs zalen en plaatsen die belangrijk voor de Neubauten geweest zijn. Fans uit België komen voor het Einstürzende Neubauten jubileumfeest 18 en 19 november in Ancienne Belgique  in Brussel aan hun trekken.

Kaarten voor Amsterdam zijn al een paar weken in de voorverkoop verkrijgbaar. Opmerkelijk is dat er een passe-partout voor beide dagen van  36,00 euro te verkrijgen is. De band voert dan ook niet twee keer hetzelfde showtje op. De eerste avond is er een concert en de tweede avond is er speciaal programma met film en installaties. Tot slot geven de Neubauten dan nog een kort concert waar louter nummers ten gehore brengen die nog nooit live gespeeld zijn. Hoe dan ook een feestje waar we bij Zwartejas graag bij willen zijn.

Unruh  en Bargeld, die velen uiteraard ook kennen van zijn jarenlange samenwerking met Nick Cave in The Bad Seeds, startten de band in 1980. De groep baarde opzien door een onconventionele muzikale aanpak en het gebruik van ijzer, betonvloeren, stalen vaten en drilboren als muziekinstrumenten. Later bewezen de Neubauten dat ze behalve een performanceact ook bijzonder spannende atmosferische platen kunnen maken.

Opvallend is dat de Wikipedia van Neubauten meldt dat het enige Neubauten optreden voor de Nederlandse televisie plaats vond in juni 1982. Dat was in het kader van het Hollands Festival. We kunnen ons niet voorstellen dat deze pioniers van de industrial muziek niet vaker op de Nederlandse buis geweest zijn. Dus mocht een van jullie daar iets over kunnen vertellen. Laat het even weten!

Posted in nieuws | No Comments »
mei 28th, 2010

Wellicht is het een hoop Simple Minds fans ontgaan maar Jim Kerr, het boegbeeld van deze Schotse band,  staat maandag solo in De Melkweg Amsterdam. Kerr treedt op vanwege zijn soloproject Lostboy! A.K.A.  Er zijn nog kaarten voor de show in Amsterdam. Kortom een mooie kans om Kerr in een intieme setting aan het werk te zien.

Uiteraard zijn er onder bezoekers van de zwartejas site die denken: ‘ ah Simple Minds, die zijn na de megahit Don’t You uit 1985 enkel overgeleverd aan de commercie en Kerr en de zijnen hebben de alternatieveling niets meer te bieden. ‘ Dat ligt toch wat genuanceerder. De vorig jaar verschenen Simple Minds plaat Graffiti Soul was heel behoorlijk en op het 17 mei verschenen Lostboy! album gaat Kerr volledig terug naar zijn muzikale roots. Kortom naar het spannende new wave geluid waarmee Simple Minds eind jaren zeventig/begin jaren tachtig stukje bij beetje de wereld veroverden. Op Lostboy A.K.A. is dan ook de invloed van Bowie, Kraftwerk, Magazine en zelfs Joy Division te horen. Dat is toch wel wat anders dan meezingen bij nummers als Alive and Kicking en Sanctify Yourself.  Bij zwartejas vinden we het sowieso prijzenswaardig wanneer je als grote ster gewend bent aan meezingende fans in stadions er voor kiest om heel eigenzinnig met onbekend materiaal een tournee langs het clubcircuit te maken.

Overigens zijn Simple Minds eind augustus ook te bewonderen eind op het nieuwe Lots festival in Biddingshuizen.

Posted in nieuws | No Comments »
  • Tags